Månadens skafferi

 

Ättiksgurka

Till detta behöver du:
15 Västeråsgurkor som skrubbas och skivas och läggs i en stor kruka/skål. ( Västeråsgurkor är mindre gurkor som passar perfekt till inläggning. De har lite tjockare skal och fastare kött och dyker upp i augusti månad. Varför de heter Västeråsgurka ? Ingen aning ! )
 
Blanda lagen ( vätskan ) som består av:
2 grader 24 % ättika
( på ättiksflaskan med röd kork finns det en markering på sidan som visar graderna i form av streck, upp till varje streck är det en grad )
5 dl vatten
3 dl strösocker
1/4 dl salt
0,5 dl gula senapsfrön - går bra med bruna också, ta då lite mindre bara för de är kraftigare i smaken -
ca 2 cm lång bit pepparrot som du skalar och skär i mindre bitar 

Rör runt lite i den kalla lagen tills sockret smält , smaka av, ha i lite mer socker eller vatten om du tycker lagen blir för skarp. ( Det är ju dock Ättiksgurka du gör så lite stuns i lagen skall det vara.)

Skölj och lägg i 4 kvistar krondill bland gurkorna ( det är vanlig dill som fått stå och bilda blommor. Använd toppen med blommorna, inte hela stjälken ) och häll sedan lagen över gurkorna.

Det kan upplevas som om det är lite lag, gurkorna kommer att vattna av sig så det kommer att räcka.
Ställ in i kylen en vecka. Du kan lägga ett fat på som tynger ner gurkorna lite.

Häll upp gurkorna och lagen på mindre burkar, ordentligt rengjorda. Med senapskorn och allt.
Förvara svalt

Framför allt, njut av dina egna inlagda gurkor.

Lycka till !